HALLUKS VALGUS

Bu hastalıkta ayak birinci parmağı laterale (dışa) ve tarak kemiği mediale (içe) yönelme eğilimindedir. Hastalardaki en belirgin deformite olan bunion (kemik çıkıntısı) en sık şikayet sebebidir.

Halluks valgus deformitesi kadınlarda erkeklere oranla 10 kat fazla görülür. Ucu sivri ve dar ayakkabı hastalığın gelişiminde en önemli etkendir. Doğumsal anomaliler, düztabanlık, birinci parmak ekleminin yapısal bozuklukları, romatoid artrit gibi hastalıklar da halluks valgus oluşumunda rol oynayan etkenlerdir.

Cerrahi dışı tedavide; uygun şekil ve genişlikte ayakkabı giyimi, tabanlıklar, parmak arası yastıklar ve gece atelleri vardır. Eğer şikayetler cerrahi dışı tedaviden sonra da devam ediyorsa ve bulgularda ilerleme eğilimi varsa tercih cerrahi tedavi yönünde olmalıdır.

Cerrahi tedavi tipinin seçiminde; hastanın başlıca şikayetleri, muayene bulguları ve radyolojik ölçümlerin değerlendirilmesi önemli rol oynamaktadır. Tüm bu verilerin ortak değerlendirilmesi sonucunda 1nci tarak kemiğine ve\veya 1nci parmak kemiğine osteotomi ( kemiğin tıbbi olarak kırılması ve açısının değiştirilmesi ) uygulanır. Kırılan kemiğin açısı düzeltilip plak, vida ya da K-teli gibi materyaller ile kemik tespit edilir.

Hasta ameliyattan sonra ertesi gün ihtiyaçları için topuğuna basarak ya da halluks valgus terliği ile ayağa kaldırılır. Ayağına tam yük vermesi yaklaşık 1 aylık süre gerektirmektedir.